Et andelsboligkøb er på mange måder et af de mest komplicerede boligkøb, du kan gøre. Det kommer som en overraskelse for mange, fordi et stort antal andelsboliger sælges privat uden om ejendomsmægler. Det får urutinerede boligkøbere til at tro, at det er ligetil. Og ofte er det netop de urutinerede og unge boligkøbere, der går efter andelene, der er – eller i hvert fald syner – billige og studieboligegnede.
“En andelsbolig kan være et rigtig godt køb. Finder du en billig andel i en forening med en sund økonomi, kan du være heldig at bo billigere end at bo til leje eller på et kollegieværelse. Men det er ikke nok at fokusere på købsprisen og glemme den tekniske pris, når du køber en andel”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.
Teknisk pris er den gæld, du ”køber”
Købsprisen er den pris, du betaler for lejligheden, det vil sige for din andel i foreningen. Dertil kommer der en boligydelse, du betaler til foreningen, hver måned – en slags husleje. Forholdet mellem prisen og boligydelsen kan variere meget, så for at få et billede af dine månedlige udgifter, skal du se på begge dele og regne ud, hvad boligen kommer til at koste dig om måneden.
Den tekniske pris er købsprisen tillagt den forholdsmæssige andel af foreningens gæld fratrukket foreningens omsætningsaktiver. Det lyder kompliceret, og det kan det også være. Du bør derfor altid søge professionel rådgivning, når du køber andelsbolig, enten hos en ejendomsmægler eller en boligadvokat.
Den tekniske pris ligger i gennemsnit 600.000 kroner højere end købsprisen. I Østjylland bliver der lagt mest til; her er den tekniske pris i gennemsnit 770.000 kroner højere end købsprisen. På Bornholm bliver der lagt mindst til; her er gennemsnittet 396.000 kroner, som den tekniske pris ligger højere end købsprisen. Der er dermed tale om ganske store summer, som du i et eller andet omfang overtager som gæld.
Du kan hæfte for den tekniske pris
Der kan være stor forskel fra forening til forening i forhold til, hvordan du som andelshaver skal forholde dig til den gæld, du overtager i foreningen. Der kan være foreninger, hvor du som andelshaver hæfter for din del af gælden. Hvis foreningen har en dårlig økonomi, eller hvis en af de andre andelshavere har rod i økonomien, kan det blive dyrt for dig og koste dig penge, du ikke havde budgetteret med.
Selvom du ikke skal optage et lån for at dække forskellen mellem købsprisen og andelens tekniske pris, er det en gæld, du skal regne med at være med til at nedbringe i foreningen. Typisk vil det være over boligafgiften, som du allerede har kalkuleret med i dit budget, men du skal sikre dig, at denne i så fald ikke pludselig kan ændre sig, og du skal også vurdere, om du synes forholdet mellem andelens pris, og den gæld, du er med til at nedbringe er rimelig.
Køber du en andelsbolig til en krone, har andelen typisk en meget høj teknisk pris. Det er den gæld, du er med til at nedbringe, ofte gennem en høj boligydelse.
I modsætning til et ejerboligkøb hvor du kender prisen og ved præcis, hvad du kommer til at skylde, kan andelsboligprisen snyde, da den er sammensat af flere delelementer. Sørg derfor for kompetent rådgivning, når du køber andelsbolig.